Čakre -energetski centri

Svi želimo iste stvari u životu - sreću , ispunjenje. zdravlje, dobrobit  i zadovoljavajuće veze. To ne bi trebalo biti teško to djeluje krajnje jednostavno. Potrebne su nam mape za rješavanje ovih pitanja i ostvarivanje prava koje smo stekli rođenjem.  Energetski centri mogu da vam obezbijede jednu takvu mapu.


Čakre- Energetski centri  su vrtlozi energije smješteni neposredno ispred kičme i raspoređeni od trtične kosti do tjemena. Energetski centri su mapa vađeg unutrašnjeg svijeta -vašeg odnosa sa samim sobom i tim kako doživljavate energiju unurašnjosti vaseg bića koja se emituje kroz svijet. 

ŽIVOT JE ENERGIJA. Svi mi imamo svoj svijet unutrašnji i svoj svijet 


Razumijevanje eneergetskih centara je jedan od najefikasnijih načina  za pristupanje raznim nivoima svijesti.  Čakre vam omogućavaju da identifikujete energiju koju doživljavate; opstanak, zadovoljstvo, moć, ljubav, kreativnost, intuicija, i duhovnost. Svaki od ovih sedam nivoa energije oživljava jedan od sedam energetskih centara

Kada je svih sedam energetskih centara u ravnoteži ,tada je čovjek u stanjuj da izliječi i nnajneizlječivije bolesti. Tada je u ljubavi sa samim sobom , usklađen sa svojom  energijom idolazi do izlječenja na naučnom nivou to je dokazano. Uz meditaciju i prožimanje tih energija do aktiviranja epifize čovjek je u stanju da regeneše svoje tijelo i da se izliječi. Tada je tijelo u koherentnom _usklađenom  stanju sa samim sobom i ne prožimaju nas negativne emocije (tuga, bijes, stanje bespomoći,. bezvoljnosti, ljubomore, gnjeva,sujete, agresije- sve te emocije proizilaze ukoliko nismo usklađeni  )

Da bi se aktivirali energetski centri  postoje određene metode kroz prirodu, meditaciju i određene boje koje odgovaraju svakoj od njih.

Meditacija na čakre

Vizualiziranje čakri može poboljšati meditaciju , te postati odličan put pri »razumijevanju«

energije čakri kako bismo od nje imali koristi. Na primjer,
meditacija na čakru muladhara (nalazi se na međici),
oslobađa od fizičkog i psihičkog zamora te poboljšava
zdravlje. Kada meditirate na određenu čakru, pokušajte
vizualizirati njenu boju na određenome mjestu svojega
tijela, tj. zamislite blistav vrtlog koji se okreće. Pri svakom
udisaju zamislite da dovodite energiju u čakru. Pri svaom izdisaju neka se nergija proteze kroz svaku cakru.

Čakre takođe drugačije i zovu energetski centri.

Život je energija a energetski centri-čakre su povezane sa energijom.

Čakre su skladišta i transmiteri , provodnici kroz koje prolazi Univerzalna energija. Uporedite to sa fotosintezom i djelovanjem iste u biljnom svijetu.. Biljka upija sunčevu energiju i oživljava je . Energija odlazi u korijene koje izvlačiikranjive materije iz Zemlje. Energija se potom penje u biljku i na kraju se ispoljava kao cvjetanje- energija transformisana u ljepotu i vraćena svijetu. Isto je i sa nama , Upijamo Sunčevu energiju , ona biva odvučena do korijena našeg bića izvlači iz zemlje i zatim se penje i na kraju manifestuje kao procvat našeg biča i biva vraćena u svijet. Dok radimo na našoj svijeti ona se sve više pretvara  u izraz ljepote.

Energetski centri su vrtlozi suptilne energije smješteni duž kičme od osnove do krune. To su baterije za različite nivoe  životne energije. Svaka blokada jedne od ovih imaće kao posljedicu "kvar"  u organizmu kao u cjelini i to će se odraziti kao bolest, nelagodnost, nedostatak energije, strah ili emocionalnu neuravnoteženost.  Kada se upoznate sa sistemom energetskih centara i otkrijete kako to "radi" možete ukloniti vaše vlastite blokade na svim poljima. Stepen efikasnosti zavisi od toga koliko često meditirate i aktivirate ta polja, koliko postajete svjesni vašeg bića i uma i shvatite to kao protokdobre energijekoja prožima vaše tijelo i emituje unutar vas i oko vas,  

Dovodi do unutrašnjeg mira i balansa. Ista životna sila protiče kroz svo drveće, rijeke biljke, životinje, oblake rijeke, planine takođe prolazi i kroz vas.


Energija čakri je više suptilna negi fizička, prožima sve vidove našeg života. Kada postanete sjesni toga i uticaja svake od njih . vi moćete napraviti veliku promjenu unutar vas i oko vas. I dovesti vase tijelo u jedan balans i ravnotežu, miri sklad sa samim sobom.Uređenost unutar i oko vas samih. 

Ravnoteža


Za rad sa energetskim centrima potrebna je ravnoteža. Neizostavno je potrebno da ste u stanju da se krećete kroz sistem čakri kada god to poželite. Morate svu vjeru uložiti u ravnotežu i mir  ako želite da svakodvenvo toga budete svjesni.  

Ako ne poznajete to mjesto harmonije u sebi , ne možete znati kakvo je osjećanje biti u toj centriranoj tački. Kada uskladite i počnete usklađivati energetske centre , sve veći dio vašeg života postaje harmoničan.

Sukobi polako nestaju iz vašeg života . Život vam postaje lakši. Problemi će i dalje se javljati , ali vi ste tada u stanju da izađete na kraj  s njima. 

Ravnoteža unosi uglađenost u vaš život kada naučite da se koncentrišete i polako aktivirate ovih sedam energetskih centara i tada se postiže zadovoljstvo u unutrašnjem i spoljnom svijetu. 


Mala zadovoljstva tada počinju sve više da vam znače.


"Nema puta do sreće , sreća je put,

Nema puta do mira. mir je put,

Nema puta do ravnoteže, ravnoteža je put"Prepuštanje


Vježba:

Dovedite sebe u povoljan položaj za sanjarenje-ova vježba je čista fantazija. Dozvolite sebi da zamislite situaciju u kojoj osjećate savršen mir i spokoj. Zamislite scenario u oku uma. Zamislite da ste u harmoniji sa cjelokupnošću života. Sada uđite u osjećanje ovog iskustva ovdje i sada . Učinite da to osjećanje predstavlja iskustvo koje upravo osjećate. Upravo ste oživjeli srčanu čakru.


Ovu vježbu možete izvesti sa svim čakrama i ući u osjećanja  sigurnosti , moći i kreativnosti , ili bilo koje drugo. To zovemo prepuštanje iskustvu.  Za tosu potrebni vjera i povjerenje i ubjeđenost da harmonija postoji . Ali da biste joj se prepustili, prvo morate vjerovati da ste u stanju da je pronađete.

Pokazatelji disbalansa u Sahasrari: glavobolje, hronične bolesti, slab imunološki sistem, živčana oboljenja, problemi s disanjem, paralize, rak, multipla skleroza, praznovjerje, nedostatak zanimanja za svjetovno postojanje, povučenost, nedostatak životne radosti, bijeg od stvarnosti, tupost, duševna iscrpljenost, depresija, nemogućnost odlučivanja,...

Svi posjedujemo određenu energiju koja čini naše Energetsko tijelo. Naše Energetsko tijelo sačinjava Aura, Chakre i energetski kanali, Nadiji. Duž centralnog energetskog stuba (Sushumna nadija) smješteni su osnovni energetski centri (Chakre). Svojim izgledom najviše podsjećaju na fluidne vrtloge. Svaki energetski centar (Chakra) ima svoj prednji i...

Pokazatelji disbalansa u Ayni: glavobolje, moždane bolesti, očne tegobe, problemi s vidom, sluhom, upale sinusa, ušiju, očiju, bolesti živčanog sustava; samoživost, narcisoidnost, težnja ka moći, nedostatak odgovornosti, slaba koncentracija i moć učenja, strahovi, praznovjerje, duhovna zbunjenost.