Upoznavanje sa NLP-om kroz coaching

Da li ste ikada u životu rekli: Da imam to i to bio bih sretan?

Ili ste rekli: Da je šef/partner/dijete/roditelj ili... drukčiji, bio bih sretan? Ili biste bili sretni da imate manje kilograma, drukčiji nos ili noge?

Umjesto da se žalite, tugujete, ljutite i okrivljujete druge, stanite i sebi postavite pitanje: ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO OSTVARIM ONO ŠTO ŽELIM?

Neurolingvističko programiranje bavi se procesom, a ne sadržajem. Proces je prepoznavanje obrazaca u kojima djelujemo, bez obzira je li riječ o problemu ili rješenju. Pitamo se kako osoba nešto ostvaruje (bilo ishod ili problem). Postoje obrasci koji nas dovode do željenog ishoda (naglašavam željenog, jer uvijek dobivamo neki rezultat, a pitanje je da li smo zadovoljni s njim ili ne, da li smo ga željeli) i oni koje nas ne dovode.

Kada otkrivamo obrasce fokusiramo se na sustave predstavljanja, strategije pojedinca, njegove vrijednosti i uvjerenja, riječi koje koristi, tonalitet i fiziologiju.


U NLP-u smo fokusirani na ishod (ono što želimo) i da bismo do njega stigli valja utvrditi sadašnje stanje (što je sada, koja ponašanja, misli i osjećaji čine sadašnje obrasce) i koja ponašanja, misli i osjećaji čine obrasce u željenom stanju. Osnovni obrazac promjene glasi: utvrditi sadašnje stanje, odrediti željeno stanje i pronaći odgovarajuću tehniku, alat i vještinu, da bismo aktivirali resurse pomoću kojih ćemo ostvariti ishod.
Resursi su sve što nas podržava u ostvarenju naših ishoda: stanja, misli, strategije, iskustvo, ljudi, događaji.
Stanja su skup neuroloških i fizičkih procesa u nama kao individuama u određenom vremenu. Stanje utječe na našu sposobnost i interpretaciju iskustva. Stanja - samopouzdanost, ljubomora, energičnost, zaljubljenost, ljutitost, smirenost... - dolaze iz naših unutarnjih reprezentacija (sustava predstavljanja), a one su dio koji možemo mijenjati, tj. možemo ući u stanje koje nam omogućava ostvarenje ishoda - imamo izbor.
Svako stanje nije i resurs u svakoj situaciji. Naša opuštenost i smirenost nije resurs ako nam se zapalio stan, ili energičnost nije resurs ako želite meditirati.
NLP je orijentiran na mogućnosti, uz znatiželju.


Mogućnosti su svuda oko nas, samo je potrebno naći način da ih ostvarimo. Znatiželja nam omogućava otvorenost prema novom, različitom, ona nam pomaže da održimo istraživački duh u odnosu na sebe i druge pitajući se kako je nešto moguće, te da aktivno odlučimo kako ćemo se pozabaviti time...